Vágólapra másolva!
A Hispania Racing Team mégsem akarja megóvni a diffúzorba vezetett kipufogót használó csapatokat Monacóban. Az FIA tovább vizsgálja a megoldás szabályosságát.

Forrás: AFP
Kolles letett arról, hogy óvjon a nagy csapatok ellen

Colin Kolles, a Hispania Racing Team (HRT) csapatfőnöke azt nyilatkozta az AUTOSPORT szakportálnak, hogy mégsem áll szándékukban óvni a diffúzorba vezetett kipufogót használó csapatok ellen a Monacói Nagydíjon. A HRT azután döntött így, hogy az FIA ígéretet tett a kérdés kivizsgálására, és biztosította Kolles-t, hogy a lehető leggyorsabban megoldást keresnek a problémára. "Arra kértek minket, hogy egyelőre várjunk (az óvással), mi pedig bízunk abban, hogy az FIA megfelelő lépéseket tesz az ügyben" - mondta Kolles.

Kolles a múlt hétvégi spanyol verseny után azzal fenyegetőzött, hogy ha Monacóig nem tiltják be a vitatott technikai megoldást, kénytelenek lesznek panaszt tenni a sportfelügyelőknél a diffúzorba vezetett kipufogót használó csapatok ellen. Ez a mezőny nagy részének kizáráshoz vezethetett volna, hiszen a Hispanián, a Williamsen és a Virginen kívül az összes alakulat alkalmazza a kérdéses technológiát.

Az érintett csapatok a kipufogókon keresztül nagy energiájú kipufogógázt áramoltatnak az autók padlólemeze alá, ami jelentősen növeli a leszorítóerőt, s ezáltal a kanyarsebességet. A megoldás már évek óta ismert, de csak az utóbbi időben szúrt szemet az FIA-nek, mivel többek között a pillangószelep szabályozása révén akkor is megoldott a befúvás, amikor a versenyző elveszi a lábát a gázpedálról. A szabályok értelmében a pillangószelep így mozgatható aerodinamikai alkatrésznek minősül, amelynek használata nem engedélyezett.

Az FIA a Spanyol Nagydíj előtt betiltotta a diffúzorba vezetett kipufogók használatát, majd néhány óra múlva visszavonta a határozatot. A kérdésben legkorábban a Technikai Munkacsoport június 16-i ülésén várható döntés.