Vágólapra másolva!
A Red Bullnál érthető módon az első helyen befutó Sebastian Vettel volt a boldogabb a Spanyol Nagydíj után. Mark Webber a pole-ból indulva nem tudta megismételni tavalyi győzelmét, csak negyedik lett, mégpedig jelentős hátránnyal.

Sebastian Vettel a második helyről indulva nyerte meg a Spanyol Nagydíjat, de a győzelme ezúttal korántsem volt olyan könnyű, mint néhány idei versenyen: még a legjobb köre is "csak" a negyedik legjobb volt a mezőnyben.

A rajtnál ugyan le tudta előzni első helyről induló csapattársát, de a szenzációs rajtot produkáló Fernando Alonso az ő eszén is túljárt, amikor az első kanyarban a belső ívre bebújva az élre állt. "Az emberek azt mondták, ma unalmas versenyünk lesz. De aztán már az első kanyarnál összementek, és elhallgattak" -nyilatkozta Vettel a BBC-nek.

Alonsót végül csak a második kerékcsere után tudta megelőzni, mert az első után pont Felipe Massa és Jenson Button mögé ért vissza a pályára, akiknek a leelőzése hamar ment ugyan, de így is némi időbe került. "Hol működött a KERS, hol nem, ezért sokat játszottam a fékerő-elosztással."

"A McLaren és Lewis nehéz perceket okozott ma nekünk. Igazán felszabadító érzést jelentett átmenni a célvonalon."

"A végén Lewis és én őrült módjára csúszkáltunk, a gumik tapadáshatárán kellett mennünk. Extrém nehéz volt, de jó móka is - tette hozzá a BBC-nek a tavalyi világbajnok. Az eredményhirdetésre menet pedig azt mondta Hamiltonnak: "Ez őrület volt, csak jöttél, jöttél, és jöttél." Erre Hamilton csak annyit felelt: "Elképesztő volt a leszorítóerőd!"

Webber a tavalyi győzelme után idén kénytelen volt megelégedni a negyedik hellyel, 40 másodperccel csapattársa mögött. Már az első kanyarhoz közeledve visszacsúszott, és a legjobb köre az ötödik leggyorsabb volt, de ő lett az utolsó olyan pilóta a mezőnyben, akit Vettel és Hamilton nem körözött le.

"Mindenki lekövette egymás bokszkiállásait, nem sokat versenyeztem a pályán" - mondta. "Fernando bosszantott, mert úgy tűnt, mindig akkor ment ki a bokszba, amikor én."

Christian Horner csapatfőnök is kiemelte, hogy Alonso jó rajtja meglepte őket, ez szerinte átalakította "a verseny dinamikáját".

"Sebastiannak meg kellett előznie Massát és Buttont, hogy működjön a stratégiája, ami kockázatos volt, de megtette" -nyilatkozta Horner. "Volt olyan pillanat, amikor fontolgattuk az öt kiállást is."

"Az első pár szektorban el tudott húzni Lewistól, aki aztán a sarkában tudott maradni a DRS-zónában. Sebnek volt annyi tartaléka, hogy biztos legyen benne, Lewis nem kerülhet olyan közel, hogy az komoly veszélyt jelentsen rá" - tette hozzá a csapatfőnök a BBC-nek adott nyilatkozatában.