Vágólapra másolva!
Jean Todt, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke nyitott lenne a szezon közbeni Forma-1-es tesztek visszahozatalára. A csapatok nem lelkesednek az ötletért.

Jean Todt FIA-elnök ismét engedélyezné a Forma-1-ben a szezon közbeni teszteket. Már 2012-től visszatérhetnek a gyakorlások, erre vonatkozó terveit a Török Nagydíj hétvégéjén vázolta Todt a csapatoknak, a következő megbeszélés az Európa Nagydíjon lesz.

Noha Todt szerint jó ötlet a tesztkorlátozás feloldása, a csapatok nem lelkesednek a dologért. Attól tartanak, hogy ismét elszabadulnak a költségek. "A mostani egyensúly tökéletes" - jelentette ki Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. "Esetleg futhatnánk többet péntekenként vagy kaphatnánk több gumit, ami arra sarkallná a csapatokat, hogy több lehetőséget adjanak fiatal versenyzőknek. A teszteléssel az a baj, hogy amint bevezetjük, azonnal visszatérnek a tesztcsapatok és elszabadulnak a költségek."

"Az egyik legfontosabb költségcsökkentő intézkedés volt a tesztek korlátozása. A jelenlegi lehetőségek, az idény előtti tesztek és év végén a fiatal pilóták összejövetele kielégítő, nemcsak a nagy, hanem a kis csapatok számára is hasznos ez a rendszer."

Otmar Szafnauer, a Force India vezérigazgatója szerint az F1 visszalépne egyet, ha újra engedélyeznék a teszteket. "Mi nem akarjuk, miért mennénk visszafelé?" - nyilatkozta Szafnauer az Autosportnak. "Amikor a Hondánál voltam, volt néhány dolog, amivel nem értettünk egyet, de utólag visszagondolva mi tévedtünk és az akkori FIA-elnök Max Mosleynak volt igaza. Volt külön időmérős autónk és időmérős motorunk: mekkora kiadás? Miért? Semmiért."

Forrás: AFP

"Tovább bírják a motorok, a sebességváltók, minden ilyesmi csökkentette a költségeket, miközben a show nem lett rosszabb. Már most is a végsőkig vannak terhelve a mérnökök és a szerelők, ha visszahoznánk a teszteket, sokkal többet kellene költenünk."

A csapatok szövetségének (FOTA) elnöke és a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh szerint több szempontot kell mérlegelni. "Sok csapat szeretne több tesztet, de tiszteletben kell tartanunk a kisebbeket is" - fogalmazott Whitmarsh. "Figyelnünk kell a költségekre. Ha a nagyobb csapatok elkezdenek tesztelni és emiatt hátrányba kerülnek a kisebbek, az nem lenne jó az F1-nek."