Vágólapra másolva!
Az isztambuli pályán annyira jól sikerült az előzési zóna kijelölése, hogy kis túlzással annyi akció volt, mint az előző évben valamennyi futamon összesen. Összeválogattuk az érdekesebb eseteket.

A rajt viszonylag nyugodtan alakult, de Hamilton már az első kanyarokban a tőle megszokott elánnal támadta Webbert. Ezúttal saját forrófejűsége lett a veszte, a pálya poros ívén próbált a Red Bull mellé fordulni, de ott nem volt elég tapadás. Ezért nem csak Webber hagyta el, hanem elment még Button és Alonso is. Schumacher majdnem bebújt mellé, több kanyaron keresztül védekeznie kellett.

Hamilton túlságosan türelmetlen volt a rajtnál


A rajt után Vitalij Petrov még egy kicsit visszafogott volt, ezért került a rámenősebb Schumacher mögé. Két körrel később viszont a DRS-zóna végén az orosz fiú már be tudott bújni a hétszeres világbajnok mellé. Schumacher ismét nagyon agresszív volt, és a végén teljesen feleslegesen rántotta be hamarabb az autóját, ezzel csak a saját vezetőszárnyát kockáztatva.

Schumacher óriási szerencséjére mindez a kör végénél történt, így rögtön ki tudott állni


Petrov nem csak a Schumacherrel történt afférjával tűnt fel a Török Nagydíjon, saját csapattársával ő volt egy kicsit túl kemény. Heidfeld a DRS-zóna végén bebújt mellé, de az orosz versenyző ezzel mit sem törődött. Annyira görcsösen ragaszkodott a helyéhez, hogy előbb összement Heidfelddel, majd kiterelte a bokszutcába. A csapatfőnöknek utólag biztosan volt egy-két keresetlen szava a fiúkhoz, ennél azért előzékenyebb magatartás várható el a csapattársaktól.

A két Lotus Renault majdnem egymást ejtette ki


A Massa-Hamilton párharcot a pályán a DRS-rendszernek köszönhetően Massa nyerte meg, de az előzés után rögtön mindketten bementek a bokszutcába. A McLaren gyorsabban cserélt, így Massát már a mozgó Hamiltonra indították rá. Ezt már eleve nem szabadott volna, de a két versenyző majdnem összeütközött. Az idei szabályok a gyorssávok szélességét is szabályozzák, hogy ne lehessen versenyezni a bokszutcában. Massa egy ideig még gondolkozott, de aztán nagyon helyesen beállt Hamilton mögé. Ha próbálkozott volna az előzéssel, akkor biztosan megbüntetik.

Massa kis híján nekiment Hamiltonnak a bokszutcában


Ezen a hétvégén többször adódott olyan alkalom, amikor egyszerre többen próbálták megelőzni egymást. Ezek közül az elsőben Rosberg és Massa csatáját kiválóan használta ki Button, aki a kettős szélárnyéktól felgyorsult, majd bebújt Rosberg mellé. A célegyenesre ráfordító kombinációban Rosberg még visszakerült elé, de próbált egy kicsit trükközni, hogy Button ne tudjon jól ráfordulni az egyenesre. Az angol ezt azonnal észrevette, és kívülről gyönyörűen ment el Rosberg mellett.

Mintaszerű előzés Rosbergtől


Sokáig úgy tűnt, hogy Fernando Alonso meg tudja szerezni a második helyezést Isztambulban, miután viszonylag egyszerűen előzte meg Mark Webbert a hátsó egyenesben. Az ausztrál akkor egy kicsit elaludt, de a verseny végén már sokkal határozottabb volt. A spanyol nem akarta hagyni magát, de Webber nagyon precízen végigcsinálta a kör végén a kanyarokat, így ferraris sehol sem tudott bebújni.

Webber a frissebb gumijaival könnyedén megelőzte Alonsót


Massa az egész verseny során folyamatosan forgalomban volt, kiváló előzéseket mutatott be, de a nyolcas kanyarban történt kicsúszása, valamint az egyik elrontott kerékcseréje miatt így sem ért el jó eredményt. A verseny végén azért megmutatta, hogy ha akar, akkor ő is be tud mutatni fantasztikus előzéseket, a DRS-zóna végén utolérte az egymással küzdő Schumachert és Alguersuarit, majd a célegyenes ráfordítóban belül simán legyorsulta a spanyolt. Az egyenes végén a hétszeres világbajnokot sem kímélte, nagyon agresszív volt a féktávon, de bejött neki.

Massa itt éppen Schumachert oktatja