Vágólapra másolva!
Július 10-én már egy megújult Silverstone fog otthont adni a Brit Nagydíjnak. A legendás pálya megújult kiszolgálóépületeit tegnap adták át, még a célegyenes is máshol van.

Forrás: Silverstone Circuits Limited
Kattintson a képre a galériához!

A Forma-1 egyik leghíresebb helyszíne a northhamptonshire-i pálya, amely a második világháborúban még a RAF (Brit Királyi Légierő) bombázóinak egyik központi repülőtere volt. 1945 után alakították át versenypályává, és az 1950-es első szezontól kezdve látogat ide a Forma-1 mezőnye.

Azonban az utóbbi években több kritika is érte Silverstone-t, és botrányok is kísérték a versenyeket. 2003-ban egy skót szoknyás férfi rohant percekig az aszfaltcsíkon, szemben a közel 300 km/h-val száguldó autókkal. Az utóbbi években pedig Bernie Ecclestone is többször élesen bírálta a pálya alkalmasságát, korszerűtlennek minősítve azt.

Tavaly azonban jelentős változásokon ment át a Silverstone. 759 méterrel meghosszabbították a pályát (5901 méteresre) az új arénarész átadásával, ami egyben azt is jelentette, hogy a Bridge és a Priory kanyarok kikerültek a nyomvonalból.

Forrás: Silverstone Circuit

A felújítás annak köszönhető, hogy 2009 decemberében 17 éves szerződés született a Forma-1 és a pálya tulajdonosai között, így a befektetők garanciát kaptak arra, hogy a felújításra befektetett több millió font idővel megtérül.

Bár a felújítási munkálatok még a júliusi futamig eltartanak, tegnap már átadták a Wing (szárny) névre keresztelt új bokszutcaépületet, amely a Club és az Abbey kanyarok között található. A 390 méter hosszú, lenyűgöző komplexumban kap helyet az új dobogó, egy sajtóközpont, 41 garázs, egy versenyirányító épület, illetve a VIP vendégek helyei. Az új bokszutca a pályánál mélyebben fekszik, és egy éles jobbkanyarral lehet majd megközelíteni, ami kihívást jelent majd a versenyzőknek. A módosítás azt is jelenti, hogy a padlógázas és hepehupás Corpse helyett a módosított Abbey lesz a rajt utáni első kanyar.

Webber 2010-es pályabemutatója

Richard Phillips pályaigazgató az átadó ünnepségen elmondta: "A Wing egy új korszak kezdetét jelenti számunkra, és egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy újra a világ vezető motorsporthelyszíne legyünk."

"Amellett, hogy a szezon egyik leggyorsabb pályája vagyunk, most már egy ikonikus paddock komplexummal is rendelkezünk, amelyre mindannyian büszkék vagyunk" - tette hozzá.

Phillips azt is elmondta, hogy hamarosan új lelátókat emelnek, néhány meglévő fölé tetőt húznak, három kanyarnál módosítják a bukóteret, hogy közelebb kerüljenek a nézők, és 27 nagy kivetítőt is elhelyeznek majd a pálya mellett.

Forrás: Silverstone/Sutton Images
Christian Horner és Richard Phillips

Az átadáson részt vett Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is.

"Ez fantasztikus, Silverstone végre újra a motorsport legjobb pályái közé tartozik! Elképesztő, mennyi minden épült itt ki ilyen rövid idő alatt, de éppen az adja a verseny fantasztikus érzését. Ez az egyik utolsó pálya, amelyik még komoly kihívást jelent a pilóták számára. A mostani fejlesztések után Silverstone a világ bármelyik F1-es pályájával felveszi majd a versenyt. Csodálatos lesz júliusban itt versenyezni!"- fogalmazott Horner.