Vágólapra másolva!
Folytatódik a nyilatkozatháború a Red Bull és McLaren között. Ezúttal a világbajnoki címvédő istálló technikai igazgatója, Adrian Newey vádolta meg lopással a McLarent.

A szezon előtti teszteken úgy tűnt, a McLaren idén nem tud maradandót alkotni új autójával. Korábban az istálló két pilótája, Hamilton és Button is lesújtóan nyilatkozott az új MP4-26-osról. Alig egy héttel a szezonnyitó melbourne-i futam előtt a wokingi csapat bejelentette, teljesen kicseréli új kipufogórendszerét, és a szezon során egy jóval egyszerűbbet fog használni, amely a kipufogógázt a hátsó kerék mellett, a diffúzor szélső csatornája felé ereszti ki magából.

A változtatásnak meg is lett az eredménye, Melbourne-ben a Red Bull legnagyobb vetélytársa a McLaren volt, és hasonló erőviszonyok várhatók a további futamokon is.

Adrian Newey szerint azonban a McLaren új, "leegyszerűsített" kipufogója a Red Bull rendszerén alapul. "Azt kell mondanom, a McLaren óriási lépést tett előre - azzal, hogy lemásolta a kipufogónkat. Ettől függetlenül az új padlólemezük is valóban előrelépést jelent. Biztos vagyok benne, hogy nagy nyomást fognak kifejteni ránk a szezon során. Úgy gondoljuk, a kipufogónk remekül működik, de úgy látszik, ez a McLarennél is így van. Ez egyfelől hízelgő számunkra, de nagyon bosszantó lesz, ha sikerül legyőzniük minket" - nyilatkozta Newey az espnf1 honlapnak.

Newey elmondta, szeretnék a lehető legjobban kihasználni a KERS-t Sepangban. "Melbourne-ben triviális megbízhatósági problémák miatt nem használtuk a KERS-t, de ha megbízhatóan fog működni Malajziában, akkor természetesen használni fogjuk, de erről majd csak az időmérő előtt, péntek este döntünk. A KERS óriási előnyt jelent a rajtnál. Még ha az első sorból indulsz is, KERS nélkül nagy a kockázata, hogy már az első kanyarban visszaesel. Igyekszünk fejleszteni azokat a részeket, amik problémát okoztak nekünk Melbourne-ben."

Annak ellenére, hogy az Albert Parkban egyáltalán nem használták a kinetikusenergia-visszanyerő rendszert, Sebastian Vettel hatalmas fölénnyel nyerte meg a versenyt.