Vágólapra másolva!
Pedro de la Rosa szerint idén minden eddiginél több múlik a pilótákon a kerékcserék időzítése szempontjából.

Sokkal nagyobb szerepük lesz idén a pilótáknak a kerékcserék megtervezésében, mint korábban, állítja a Pirelli korábbi tesztpilótája, Pedro de la Rosa. Nagyjából konszenzus alakult ki az olasz gyártó abroncsaival kapcsolatban, az általános vélemények szerint túl gyorsan kopnak, így a bokszból nehezebb lesz megtervezni a stratégiákat.

"Idén a pilótáknak sokkal jobban kell figyelniük a gumikra" - vélekedett de la Rosa. "A pilóták sokkal hamarabb érzik a gumikopást, mint ahogy azt a mérnökök látják a köridők változásából. Szerintem a versenyzőknek kulcsszerepük lesz abban idén, hogy közöljék a csapattal, mikor fogyott el végleg egy garnitúra. Egy-két körös kivárás akár 4-5 másodperc veszteséget is jelenthet."

"Fontos lesz felismerni, hogy mikor kell lecserélni a gumikat, a pirellis tesztek során legalábbis ezt tapasztaltam. Egy ideig normális, folyamatos kopással lehet számolni, aztán hirtelen jön egy nagy zuhanás. Ezt muszáj elkerülni, és ez most a pilótákon, nem a csapaton fog múlni."

De la Rosa a pirellis kitérő után már visszatért a McLarenhez, az olasz gyártó azonban néhány gumiteszthez még szeretné kölcsönkérni a spanyolt.

Forrás: AFP