Vágólapra másolva!
Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke szerint a NASCAR mintájára állandó rajtszámokat kellene bevezetni a Forma-1-ben.

Jean Todt FIA-elnök szerint az évről évre változó rajtszámok megnehezítik a pilóták azonosítását a nézők számára, ezért a NASCAR és néhány más sorozat mintájára állandó rajtszámokat vezetne be. Jelenleg az aktuális világbajnoké az 1-es rajtszám, csapattársáé a 2-es, a többiekéről csapatuk és saját, előző évi világbajnoki helyezése dönt.

"Úgy kéne, mint a NASCAR-ban. Jön egy pilóta a Forma-1-be, kap egy rajtszámot, amelyet aztán karrierje során végig őriz. Így a nézők is könnyebben felismerik" - nyilatkozta Todt. "Most a számok nem segítenek, a nevek sincsenek az autókra írva."

Todt elismeri, hogy még az FIA elnökeként sem gyerekjáték számára, hogy átverjen egy ilyen változtatást. Felesleges konfliktusokat nem akar szítani, egy hasonló szabályváltoztatáshoz ráadásul a szponzorokkal is egyeztetni kellene.

"A változtatáshoz erős alapokra van szükség. Legalább egy minimális nagyságú támogató csoport kellene, ám a csapatokat jelenleg nem érdekli az ötlet. Elégedettek a mostani rendszerrel, de nem biztos, hogy ez örökké így marad."

Forrás: Mercedes GP