Vágólapra másolva!
A nagycsapatok csütörtökön inkább a hosszabb etapokra teszteltek, így a Sauber meglepő módon felugorhatott az egész heti tabella élére. A kedvező hőmérséklet miatt a gumik is jobban teljesítettek.

Meglepetésre nem a Red Bull autózta a legjobb időt Barcelonában a csütörtöki tesztnapon, sőt nem is valamelyik nagy vetélytárs váltotta a tabella élén. Az eddig kevésbé csillogó Sauber Sergio Pérezzel a volánnál egészen meglepő sebességre volt képes: a fiatal mexikói a hét, sőt az egész előszezon legjobb barcelonai idejét (1:21,761) autózta úgy, hogy közben elvileg egy teljes versenyszimulációt is elvégzett a mai nap folyamán. Egyetlen apró probléma zavarta meg a programját, így az autó megbízhatóságával sem lehet sok gondjuk.

Mögötte a Ferrarival Felipe Massa végzett, aki ismét nagyon sok kört teljesített, szorgosan gyüjti a kilométereket, a Ferrari nagyon megbízható. A harnadik helyen már egy Red Bull is feltünt, Mark Webber ma hosszabb szakaszokat volt a pályán, de akkor sem nyomta meg igazán. Úgy néz ki, a Red Bull mostmár nem fogja kiteregetni az összes kártyáját.

Forrás: Sauber F1
Pérez egész nap meggyőzően teljesített, az egykörös sebessége meglepő

A Williamsnél ezúttal Barrichello rótta a köröket, a negyedik leggyorsabb időt autózta, ami jó eredmény, hiszen a szerdai gondok miatt ezúttal nem használták a KERS-rendszert az autójában. Új aero elemeket próbáltak, és a hosszú etapokra koncentráltak, a csapat szerint fejlődött az autó.

A Mercedes csütörtökön Schumacherrel sem mutatott félelmetes teljesítményt, de a különböző tesztek miatt valószínű, hogy új megoldásokat próbálgatnak. Bár a német egykörös meneteket is beiktatott, Norbert Haug, a Mercedes sportfőnöke azt állítja: kevés üzemanyaggal még nem jártak a pályán. Inkább féltankkal tesztelik a teljes versenytávra ideális beállítást, majd az üzemanyagszintből következtetnek az elérhető köridőre.

A Lotus Renault-t is utolérték ma a technikai problémák, így délelőtt Petrov keveset tudott autózni. Délutánra megjelent az elvileg beteg Heidfeld, de ő sem alkotott maradandót, igaz még így is gyorsabb volt Petrovnál. A Force India elvileg új szárnyakat próbálgatott ma, de Sutil ugyanazt az időt autózta, mint Di Resta tegnap. Az eddigi tesztek meglepetéscsapata, a Toro Rosso sem csillogott ma, úgy néz ki, hogy Alguersuarival már kevésbé akarták a gyorsaságukat mutogatni.

Forrás: Lotus Renault
A Lotus Renaultnál Heidfeld ma megfázása ellenére is visszaült az autóba

A Team Lotus tavalyi "erényeit" csillogtatta: különböző problémák miatt Jarno Trulli csak hat kört tett meg egész nap, azok is értékelhetetlenül lassúak voltak. Szegény olasz már tavaly is teljesen szétesett az autó megbízhatatlansága miatt, most egy napig nézhette, hogy újra csőstül jönnek a gondok. A délután csatlakozó Kovalainennek több szerencséje volt, egészen jó időt autózott.

A kizárólag számítógépen tervezett Virgin autó ugyan ment, de ma sem mutatott meggyőző fejlődést, továbbra is úgy néz ki, hogy számukra már az is nagy eredmény lesz, ha kvalifikálni tudják magukat a versenyekre.

Ma végre örülhetett a Pirelli: végre egy nap, amikor a pálya hőmérséklete átlépte a bűvös harminc fokot. Ennek megfelelően a gumik is stabilabb teljesítményt nyújtottak, úgy néz ki, a csapatok és a versenyzők is egyre jobban kezdik kiismerni az új abroncsokat. Ma már hosszabb, akár húszkörös etapok is voltak, és a köridők is egyre kiegyensúlyozottabban alakulnak.

A csütörtöki tesztnap nem hivatalos eredményei, Barcelona:
1. Pérez (Sauber) 1:21.761, 94 kör
2. Massa (Ferrari) 1:22.092, 132 kör
3. Webber (Red Bull) 1:22.466, 97 kör
4. Barrichello (Williams) 1:22.637, 105 kör
5. Schumacher (Mercedes) 1:22.892, 89 kör
6. Heidfeld (Lotus Renault) 1:23.541, 32 kör
7. Kovalainen (Team Lotus) 1:23.990, 40 kör
8. Petrov (Lotus Renault) 1:24.233, 24 kör
9. Sutil (Force India) 1:24.334, 108 kör
10.Alguersuari (Toro Rosso) 1:24.779, 107 kör
11.D'Ambrosio (Virgin) 1:27.336, 96 kör
12.Trulli (Team Lotus) 1:34.485, 6 kör