Vágólapra másolva!
Az idei Forma-1-es szezon kizárólagos abroncsszállítója örül azoknak a változtatásoknak, amiket a FIA Motorsport Világtanácsa hozott keddi ülésén.

Az új szabályok értelmében a Pirellinek a pénteki két szabadedzésre - a szokásos kétféle keverékből adott három garnitúra mellett - tesztgumikat is küldhet, így lehetősége nyílik arra, hogy év közben is fejlessze a gumikat. Ezek a gumik csakis pénteken lesznek használhatók, minden versenyző két garnitúrát kap, de a szombat délelőtti edzés előtt a csapatoknak vissza kell szolgáltatniuk azokat a gumiszállítónak. Azonban az új szabály csak bizonyos futamokon lép életbe, erről az istállókat egy héttel előre tájékoztatják.

"A mostani szabálymódosítás egy újabb része a szezon előtti felkészülésünknek. Szükségünk van egy új mechanizmusra a szabályokon belül, hogy év közben, valódi versenyhelyzetben is tesztelhessük a gumikat, ha szükséges" - mondta Paul Hembry, a Pirelli sportigazgatója a forma1.com-nak.

"Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, mert e nélkül nem tudnánk befejezni a gumik tesztelését az idei, modern autókon, és kénytelenek lennénk tavalyi autókat használni. Azt nem tudom, milyen gyakran lesz szükség az új összetételű tesztgumik használatra. A csapatoknak és nekünk is nagyon sok adatot kell feldolgoznunk rövid idő alatt. A FIA mostani rendelete felgyorsíthatja a tanulási folyamatot, ha szükséges"- tette hozzá.

Kedden a Motorsport Világtanács arról is határozott, hogy bizonyos versenyhétvégéken ne három, hanem négy szett normál specifikációjú gumit kapjon egy versenyző a pénteki két szabadedzésre. Ebből három kemény, egy pedig lágy keverék, az első szabadedzés után csak egy keményet kell visszaszolgáltatni belőle.