Vágólapra másolva!
Egyre inkább világossá válik, hogy a Red Bull bizakodva várhatja a 2011-es idényt, miközben a McLaren még mindig csak kísérletezik. A Pirelli abroncsoknak most sem sikerült bizonyítania.

Barcelonában megkezdődött a szezon előtti utolsó teszthét, az első napon a Red Bull villogott, de nem volt ott a mezőnyben a Ferrari, a Mercedes és a Williams. Az erőviszonyokra még nehéz következtetni, de az biztos, hogy a Red Bull nem áll rosszul: az egykörös etapokon nagyon gyors, sőt a hosszú etapokon is kiegyensúlyozott.

A konkurensek már az is rossz hír lehet, hogy Mark Webber még a délelőtt során megfutotta a legjobb szezon előtti időt a barcelonai pályán (1:22,544), de délután már a versenytempójukat is bemutatták. A hosszabb etapokon nagyjából stabil tempóra voltak képesek, emellett Webber tudta a legtöbb kört megtenni egy garnitúra abronccsal.

Forrás: Red Bull Racing

Sajnos a nap során az is kiderült, hogy a Pirelli gumikkal nincs minden rendben: már három kör alatt jelentősen vesztenek a teljesítményükből, de a tizedik kör végére még többet romlik a helyzet. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy ismét nem voltak optimálisak a körülmények, néha kicsit esett, alacsony maradt a hőmérséklet, és a csapatokat megzavarhatta a szél is.

A Red Bull mellett a McLarenre terelődött még nagy figyelem, délelőtt egészen furcsa orrkúppal álltak elő. A csapat napközben beismerte, hogy a vélhetően mérésekre szolgáló (furcsa merevítőkkel felszerelt) szárny elsősorban hosszú távú fejlesztési célokat szolgál.

Jenson Button a nap folyamán próbálkozott egy verseny szimulációval, de azt kevéssel az első kerékcsere után meg kellett szakítania. Délután aztán ők is az egykörös tempóra koncentráltak, így Button végül a nap második leggyorsabb körét teljesítette (1:22.910).

A Lotus Renault-nál Nick Heidfeld kezdte el a munkát, de rosszul érezte magát, ezért inkább két napot pihen, a helyét Vitalij Petrov vette át, aki a nap végén a harmadik leggyorsabb idővel büszkélkedhetett.

A kisebb csapatok közül a Sauber új aerocsomagjával egészen jól teljesített, Sergio Pérez jó időket autózott, és az autó megbízhatóságával sem volt gond. A Force Indiánál Di Resta egy másodperccel gyorsabb volt, mint Hülkenberg.

A Team Lotus két fiatal tehetséget próbált ki, Davide Valsecchi közvetlenül az ebédszünet előtt beesett a kavicságyba (miatta volt piros zászló), míg Luiz Raziát műszaki hiba hátráltatta.

A Virgin nem sok jót remélhet az előtte álló évadtól: bár D'Ambrosio egészen sok kört tett meg, de az utolsó előtti lotuszos Raziától 5,4 másodpercet kapott. Ezzel a tempóval már a rajtrácsra sem jutnak el.

A nem hivatalos eredmények:

1. Mark Webber, Red Bull Racing, 1:22.544, 97 kör
2. Jenson Button, McLaren, 1:22.910, 74
3. Vitaly Petrov, Lotus Renault, 1:22.937, 27
4. Sergio Perez, Sauber, 1:24.117, 90
5. Nick Heidfeld, Lotus Renault, 1:24.735, 20
6. Paul di Resta, Force India, 1:25.039, 38
7. Davide Valsecchi, Lotus, 1:25.406, 50
8. Sébastien Buemi, Scuderia Toro Rosso, 1:26.004, 48
9. Nico Hulkenberg, Force India, 1:26.030, 31
10. Luiz Razia, Lotus, 1:26.723, 29
11. Jerome D'Ambrosio, Virgin, 1:32.060, 57