Vágólapra másolva!
Azok után, hogy a melbourne-i városvezetés pénzügyi okokból szeretne megszabadulni a Forma-1-es futamtól, a Spanyol Nagydíjnak otthont adó Barcelona melletti helyszín jövője is kérdéses a jelenlegi szerződés 2012-ben történő lejárta után. Katalónia elnöke szerint a folytatás elsősorban pénzügyi kérdés, noha ő személy szerint bízik benne, hogy 2012 után is lesz F1-es futam a Circuit de Catalunyán.

Artur Mas a spanyol sajtóban nyilatkozva elmondta, hogy az idei és valószínűleg a jövő évi futamot gond nélkül megrendezik, de 2013-tól a gazdasági lehetőségek határozzák meg, hogy a csapatok és a pilóták körében egyaránt kedvelt pálya szerepelni fog-e a Forma-1-es versenynaptárban.

"Bízom benne, hogy lesz folytatás, ez azonban attól függ, milyen lesz a gazdasági helyzet, és milyen eredményeket érünk el az elkövetkező két évben. Mindenki tisztában van vele, hogy költségvetési megszorításokra kényszerülünk, a Forma-1 pedig veszteséget termel. Mindamellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy az eseménynek milyen hatása van a gazdaságra, és milyen reklámot jelent az országnak. A futam Katalóniára irányítja a világ figyelmét"- idézi Mas szavait az El Pais című lap.

A politikus tisztában van vele, hogy négy évvel ezelőtt az F1 legfőbb irányítója, Bernie Ecclestone bejelentette, hogy Barcelonában 2016-ig biztosan lesz nagydíj. Mas megerősítette, ő is szeretné, ha ez így lenne, egyúttal arra is emlékeztetett, hogy erre garanciát nem vállaltak.

"A helyzet olyan, amilyen, és senkit nem akarok bolondnak nézni. Tudom, mekkora értéket jelent egy Forma-1-es verseny házigazdájának lenni. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni a futam megtartásáért, de nem titkolhatjuk el az igazságot. Csökkentenünk kell a költségvetést. Katalónia kormánya megszorításokra kényszerül, ez pedig minden területre hatással van. Meglátjuk, mi történik idén és 2012-ben" - ismertette a helyzetet Artur Mas.